Hänen ensimmäinen työnsä Lapissa oli 1920-luvulla tehty Kemijärven puukirkon korjaussuunnitelma. Myös Pirttikosken osittain toteutunut voimalaitoskylä, tyyppitaloineen on lähtöisin Aallon toimistosta.
Aallolla oli läpi elämä vahvat siteet Lappiin ja etenkin Rovaniemeen. Poronsarvikaava aloitti Aallon pitkä aikaisen suunnittelutyön Rovaniemellä, toimihan se tavallaan perustana kaupungin hallinto- ja kultturikeskukselle.
Rovaniemen kirjasto Lapponica-sali, Jorma Etontie 6.
Alvar Aalto Rovaniemellä, 28.2 asti.
Harmoninen yksityiskohta nuo oven kahvat. |
Kaksi ensimmäistä taloa Rakovalkea ja Poroelo on saneerattu. |
Niissä remonteissa meni paljon hukkaan vanhaa alkuperäistä Aaltoa, kuten keittiökalusteiden täyspuiset ovet, vetolaatikot jne. Meidän asunnon laatikot minä kyllä pelastin, ennen niiden päätymistä roskalavalle, kuten myös kaksi alkuperäistä valaisinta.
Asunnot kerrostalossa ovat tunnelmalliset, suurine etelään avautuvine ikkunoineen.
Lupa saneeraukseen haettiin museovirastolta sekä Aalto-säätiöltä. Toteuttajina oli useampi paikallinen yritys. Työ oli valtava ja kustannusarvio noin 2milj€, mutta lopputulos on hyvä.
Alue on kaunis ja viihtyisä suurine puisto- ja viheralueineen, joihin jokaisesta asunnosta on näkymä.
Maison Aho |
Talo oli myynnissä, etuovi.comissa, hintaan 1 990 000€, nyt sitä ei enää ollut, lie myyty.
Aalto suunnitteli kyseisiin kohteisiin myös kalustuksen. |
Kirjastotalossa on meneillään kattoremontti. Ja Rovaniemen teatterin väki on evakossa Lappiatalon remontin tieltä. Se ei ole ymmärtääkseni alkanut, ja alkaakokaan, tiedä mikä mätää, kai raha. |
Hugo Henrik Alvar Aalto s.3.2.1898 Kuortane k.11.5.1976 Helsinki |
Kuuluisa Poronsarvikaava. |
Rovaniemen kirjaston aulan keraamisia sauvoja. |
Arktikum, Pohjoisranta 4.
Ajatonta - Alvar Aallon arkkitehtuuria Rovaniemellä, 26.5 asti.
Mielenkiintoinen postaus. :) Tuttuja rakennuksia kaikki. Asunutkin olen noissa Jaakonkadun ja Koskikadun taloissa kolmessa eri asunnossa 1960- ja 1970-luvuilla.
VastaaPoistaKiitos Matleena.
VastaaPoistaMinä itse niin pidän noista Aallon töistä.
Oi, olet asunut noissa. Oliko se silloin 'hienoa' asua Aallon talossa (vaikka lapsi olitkin) ja vielä keskellä kaupunkia?
Jaaa, enpä enää muista millaisia tunteita asuinpaikka herätti minussa. Mutta muutamia asuntojen kivoja yksityiskohtia muistan, niistä pidin kovasti. En muuten ollut silloin enää lapsi, olin nuori aikuinen ja 1970-luvulla jo äitikin. Opiskeluaikana 1960-luvulla asuin ensin Jaakonkadulla ja sitten vielä tuossa Koskikadun talossa. Ja muutaman vuoden jälkeen toistamiseen Koskikadun talossa. Koksikadun talothan ovat käytännössä yhtä, vaikka ovatkin rakennettu eri aikoina.
Poista