30. kesäkuuta 2012

Sevettijärvi

Sevettijärvi (koltansaameksi Čeˊvetjäuˊrr, pohjoissaameksi Čeavetjávri) on Inarin kunnassa koltta-alueella, Itä-Lapissa sijaitseva kylä Itäisen Jäämerentien varrella, noin 120 kilometriä pohjoiseen Inarista. Kylältä on Norjan rajalle Näätämöön matkaa noin 35 kilometriä. Kylän vihreä, mutta samaan aikaan karu maasto muuttuu Näätämöä kohden aukeammaksi.

Kylä on rakentunut jääkauden aikaiselle merenpohjalle. Sevettijärven ja Näätämön välillä järvien kiviset rannat kiinnittävät ohikulkijan huomion erikoisuudellaan. Näitä kivisiä rantoja paikalliset kutsuvat pirunpelloiksi.

Sevettijärven alue on yksi kolttasaamelaisten pääasuinalueista. Suurin osa (noin 90 %) 350 asukkaasta on kolttasaamelaisia, mutta joukossa on myös etelästä muuttaneita suomalaisia. Alueella asuu myös muutamia inarinsaamelaisia ja tunturinsaamelaisiKylän nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Kirakkajärveltä siirretty vanha perinnetalo, kolttamökki.
Mökki on valmistunut 1940-luvun lopulla, ja se on esimerkki sodan jäkeisen asuttamisen aikaisesta valtion rakennuttamasta tyyppitalosta ns. "kolttakodista".
Mökissä toimii museo ja pihassa olevat pienet mökit, jotka kuvaavat kolttien kesäasumuksia.Mallia sukanvarsiin.

Tämä Sevettijärven seutu oli meille ennestään tuntematonta, tai paremminkin käymätöntä seutua. Matkalla, minkä maisemien ihailulta ehdimme, muistuttelimme mieliimme mitä tahi ketä liittyi muistoissamme Sevettijärveen. Ja löytyihän sieltä: Raija ja Sakke viettivät lomia erämökillä Sevetissä, Taisto asusteli siellä ja Kari, opiskelukaveri, oli kotoisin Näätämöstä, eikä kuulemma enää syö vapaaehtoisesti lohta.
Upeaa seutua, ehkä joskus asuntoautolla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.