7. toukokuuta 2012

...kuollut taiteilija on hyvä taiteilija...


Kalervo Palsaa esitellään Keski-Suomessa

Jyväskylässä avataan perjantaina Kalervo Palsan töitä esittelevä Minä ja Majakovski -näyttelyn ensimmäinen osa. Samaan aikaan Palsasta julkaistaan uusi kirja. Näyttelyn toinen osa avataan kuukauden päästä Mäntän kuvataideviikoilla.

 Kuva: Valtion taidemuseo
Osa Kalervo Palsan puupiirroksesta Ihana enkeli (1976).

Kittillästä kotoisin ollut kuvataiteilija Kalervo Palsa on tänä keväänä näyttävästi esillä Jyväskylässä ja Mäntän kuvataideviikoilla.

Taidemaalari, taidegraafikko, kuvanveistäjä, sarjakuvapiirtäjä Kalervo Palsa syntyi 12. maaliskuuta 1947 Kittilässä, kuoli 3.lokakuuta (40vuotiaana) Kittilässä

Kuuluisimpia töitä: Vapautuminen (1978)
                                Arkitinen hekuma (1973-78)
                                Kittilän yöelämää (1976)
                                Kullervo (1983)

Perjantaina Jyväskylässä avataan 25 vuotta sitten kuolleen taiteilijan töitä esittelevä näyttely Galleria Variantissa Viitaniemessä.

Samanaikaisesti Palsasta julkaistaan uusi kirja. Kirjan yksi kirjoittaja, Palsan pitkäaikainen ystävä Maj-Lis Pitkänen haluaa korostaa Palsan herkkää ja tunteellista puolta.

Syrjäänvetäynyttä Palsaa repivät ristiriitaiset tunteet. Erityisesti suhde alkoholiin ja seksiin oli vaikea. Myös rakkaussuhde jäi saavuttamatta.

Palsa päätyi elämän teräväksi ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Töissään kuvaamaansa rappioelämään hän ei kuitenkaan vajonnut.

Hän sanoo, että Palsan kohdalla pitää erottaa taiteilija ja taiteilijan työt.

- On ajateltu, että hänen täytyy olla ihan yhtä kauhea kuin hänen maalauksensakin. Mutta on semmoinen sanonta, että hyvä ihminen kuvaa pahaa.

Pitkäsen mukaan Palsa kuvaa yhtä lailla lapsuutensa ympäristön "tenttumiehiä" ja toisaalta ravistelee tiettyjä ihmiskäsityksiä.

- Hän halusi toisaalta ravistella poroporvarillisia käsityksiä, että kaikki ihmiset ovat kuitenkin yhtä arvokkaita, vaikka elämä on meillä kaikilla erilaista, Pitkänen toteaa.

Ihmisenä ujo ja herkkä, töissään raju ja rivo Palsa ei ehtinyt saada elinaikanaan ymmärrystä töilleen. Arvostus on tullut jäkikäteen.

- Kallenkaan tytöt eivät ehkä enää sillä tavalla järkytä, koska maailma on niin paljon muuttunut ja kuollut taiteilija on hyvä taiteilija, Pitkänen lausuu.

  Pohjoismyrsky.
Sign. 1985. Öljy kankaalle 100x90 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.