3. tammikuuta 2014

Muumioitunut lapsi

Muumioitunut lapsi makasi kaksi vuotta seurakuntaviraston pöydällä

Kemijärven kellotapulista löytyneen muumioituneen lapsen alkuperä selvisi Taivaan tulet -televisiosarjassa, mutta todellisuudessa tuon vastasyntyneen lapsen alkuperä jäi selvittämättä. Lapsi pääsi lopulta siunattuun maahan, mutta kaksi vuotta muumio makasi Kemijärven seurakuntavirastossa kanslian pöydällä.

Kemijärven kirkon kellotapuli
Kemijärven kirkon kellotapuli Kuva: Jorma Korhonen / Yle Lappi
Tuo yllättävä muumiolöytö tehtiin 1970- ja 1980 -lukujen vaihteessa, kun Kemijärven vanhaa kellotapulia peruskorjattiin. Muumioitunut lapsi löytyi kuivista sahan muhista lattialankkujen alta. Nyttemmin aihetta käytettiin Taivaan tulet -televisiodraamassa yhtenä loppujuonena.
Mutta muumiolla on todenperäisyytensä, kuten sekin, että pari vuotta sitä säilytettiin kuin mitä hyvänsä esinettä seurakuntakanslian pöydällä.
- Siinä se nyytti pyöri kaikkien papereiden keskellä, kertoo sen aikainen työntekijä.
- Kyllä me tiesimme nyytin sisällön, eikä sinne kurkisteltu. Kääreissä ei ollut mitään ihmisen näköistä. Kaikki oli piilossa.
Seurakuntaviraston kansliasta lapsi lopulta pääsi siunattuun maahan. Kemijärvellä legendaarinen hautausalan yrittäjä Einari Vaarala upotti muumion kirkon vieressä olevaan vanhaan hautausmaahan. Tarkkaa hautapaikkaa ei tiedetä.

Keskosena syntynyt?

Kemijärveltä lähtöjään oleva toimittaja Veikko Erkkilä yritti aikoinaan päästä lapsen ja koko tapahtuman jäljille, mutta onnistui siinä vain puolittain. Erkkilä oli muumion kanssa silmätysten Rovaniemellä Lapin keskussairaalan patologian laitoksella.
Erkkilä kertoo oululaisen professorin päätelleen, että lapsi on syntynyt keskosena ja kuollut, tai sitten se on syntynyt muuten ennen aikojaan.
- Lääkäri ajoitti lapsen syntymän ja kuoleman viime sodan ajalle tai heti sodan jälkeiseen aikaan.
Erkkilän mukaan patologi oli tullut Oulusta Rovaniemelle ihan muissa merkeissä kuin muumiota varten. Mutta kun oli käymässä, niin tutki senkin.
- Siinä patologi seisoi edessäni muumio toisessa kädessä ja toisella kädellä se työnsi lihapiirakkaa suuhunsa, Erkkilää naurattaa. Ja viereisellä peltipöydällä makasi raavas mies rinta jo puoliksi avattuna.
- Oli vähän kolkko tunnelma.

Muumio jäi mysteerioksi

Kemijärven vanhasta kellotapulista löytyneen lapsimuumion alkuperä ei ole selvinnyt, eikä luultavasti selviäkään.
Veikko Erkkilä kirjoitti löydöstä jutun suomalaiseen viikkolehteen, missä myös julkaistiin veljensä Aarno Erkkilän muumiosta ottama valokuva.
Julkaisun jälkeen lähti Kemijärvellä liikkeelle monenlaisia huhuja ja arveluja.
Erkkilä muistaa kuiskitun, että lapsi kuuluu jollekin seurakuntaa lähellä olevalle henkilölle. Arveltiin, että kukapa muu olisi voinut saada käsiinsä kellotapulin avaimet. Toisaalta sen aikaiset ovien lukot olivat mitä olivat. Puhuttiin myös jostakin varakkaasta rouvasta, jolle lapsi kuuluisi.
- Oli kuka oli. Lapsen äiti pystyi näköjään hyvin salaamaan raskautensa, Erkkilä lausahtaa.


Jorma Korhonen Yle Lappi

Kuva ja teksti lainattu Lapin Radion sivuilta


 

2 kommenttia:

  1. Ai tällainen tarina siihen lapsimuumioon liittyy. Varmaan olen sen silloin aikoinaan kuullutkin, kun siinä lähellä (Rovaniemellä) asuttiin, mutta enpä muistanut. Taivaantulet tuli katsottua kyllä. Kiitos, Maria, kun kerroit tämän tarinan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matleena, ja ajattele kuinka monta mystistä tapahtumaa olisikaan Vänälle tai jollekin muulle filmatisoitavaksi.

      Poista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.