18. helmikuuta 2013

Jokkmokk

Lauantaiaamuna kuudelta läksimme kohti Jokkmokkia, jossa talvimarkkinoita on pidetty jo 1600-luvulta lähtien. Matkaa sinne kertyy liki 400 kilometriä, joka kuitenkin taittui nopeasti upeita aurinkoisia lapinmaisemia ihaillessa.
 
Jokkmokkin kylässä asuu 3500 ihmistä, ja kaikki ovat tavalla tai toisella valjastettu mukaan talvimarkkinoihin. Myynti- ja markkinapaikkoja on kouluilla, kahviloissa, kaupoissa ja taiteilijoiden työhuoneillakin. Kylän keskusta on suljettu liikenteeltä, sinne on pystytetty vieriviereen markkinakojuja. Myynnissä on taidokkaita saamelaiskäsitöitä sulassa sovussa viereisten kojujen metrilakujen kanssa, siis laidasta laitaan.
 
Valtavat ruokakodat tarjoavat nälkäisille markkinavieraille esim. porowokkia ja monenlaista  juomaa palanpainikkeeksi.
Kahvilat ja ruokapaikat ovat tupaten täynnä, mutta hiukan odottelemalla paikka löytyy ja maukas ruoka auttaa taas jaksamaan, ja jatkamaan kierrosta.
 
Katsottavaa ja tarjontaa on todella paljon.Saamelaismuseo ja museoshoppi tarjosivat runsaasti  upeita perinteisiä käsitöitä yhdistettynä nykyaikaisiin tuotteisiin - uusi ja perinteinen kohtasivat hienolla tavalla.
 

Saamelaiskulkue kiersi markkina-alueella.


Upeita saamelaispukuja.

Kävelevä mainos.
 
Karvalakkeja oli jokalähtöön.
Namia, ja kauppa näytti käyvän niin hyvin, että minunkin piti ostaa, ja hyvää se pähkinäsuklaa olikin.

Saamelaishuiveja.

Lovikkalankaa, väreissä, lähti mukaan ja lehteenkin päästiin. Takaisin Rovaniemelle saavuttiin illalla yhdentoista maissa, kotimatka sujui rattoisasti rupatellessa, kahvilla poikettiin Tornion ABC:llä.

Matkan järjesti Peräpohjolan kehityksen Arktiset materiaalit-hanke, matkanjohtajina Erja ja Marjo. Matka oli mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty, kiitos kaikille!2 kommenttia:

  1. Kivannäköiset markkinat, vähän toista kuin täällä etelässä. Kauniita nuo huivit.

    VastaaPoista
  2. Niin, tulikin mieleeni, että olisikohan Rovaniemen markkinoista voinut tulla tuollaiset kuin Jokkmokkissa olevat?
    Mene ja tiedä.
    Täällä pohjoisessa taitaa olla enempi sellaisia perinteisiä kun taas siellä etelässä kansainvälisempiä, ainakin tuntuu täältä katsottuna siltä.

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.