29. syyskuuta 2011

Maalaismaisemaa...

Viikonloppuisin yksi harrastuksistamme on hypätä autoon ja ajella pitkin Viron maata.

Viro ei ole suuri sen pinta-ala on 45 228km2, väkiluku 1 282 963. Viro jakautuu viiteentoista maakuntaan, viroksi maakond. Maakunnista väkirikkain (524 938 asukasta) on Harjumaa  jossa sijaitsee myös Viron pääkaupunki Tallinna. Tartto, maan yliopistokaupunki, jossa asumme kuuluu Tartumaan maakuntaan.
Presidentti, jo toista kauttaan, on Toomas Hendrik Ilves, pääministeri on Andrus Ansip.

Viron suurin etninen ryhmä ovat virolaiset, joita on 68,7 % väestöstä. Suurimman vähemmistön muodostavat Viron venäläiset, joita on 25,6 % väestöstä. Muita vähemmistöjä ovat ukrainalaiset (2,1 %), valkovenäläiset (1,2 %) ja suomalaiset (0,8 %). Joskus virolaisiin luettava vähemmistö ovat setukaiset Viron kaakkoisosassa. Uskonnoltaan he ovat ortodokseja ja he ovat säilyttäneet joitakin vanhoja kansanperinteitä. Historiallisia vähemmistöjä ovat muun muassa vironruotsalaiset ja baltiansaksalaiset, joista vain rippeet säilyivät Virossa toisen maailmansodan jälkeen. Juutalaisia on Virossa edelleen, mutta heidän määränsä on vähentynyt

Viron itsenäistyessä uudelleen 1991 maan kansalaisuuden saivat automaattisesti kaikki, joilla oli Viron kansalaisuus ensimmäisen itsenäisyyskauden aikana sekä heidän jälkeläisensä. Muiden on Viron kansalaisuuden saadakseen osattava viron kieltä sekä tunnettava maan historiaa ja lainsäädäntöä. Suuri osa vironvenäläisistä on yhä ilman Viron kansalaisuutta eri syistä.

Viro kuuluu mantereisen ja merellisen ilmaston siirtymävyöhykkeeseen. Ilmasto on lauhkea, kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Viron ilmastoon vaikuttavat muun muassa Suomenlahti, Itämeri, sekä Golf-virran ja Atlantin läheisyys. Viron vuotuinen sademäärä on noin 767 mm. Lumipeite pysyy suurimmassa osassa maata noin 100 päivän ajan. Pisimpään lumipeite pysyy Haanjan ylängöllä. Yli puolet vuodesta sää on liikkuvien matalapaineiden takia pilvinen, tuulinen ja sateinen. Tuulet puhaltavat enimmäkseen lounaasta, mutta keväällä ja alkukesällä tuuli puhaltaa lännestä ja koillisesta. Keskimääräinen lämpötila on tammikuussa -7,6 astetta ja heinäkuussa +19,9 astetta. Vuoden kylmin kuukausi on helmikuu, jolloin keskilämpötila on -3,5 – -7 astetta. Heinäkuu on vuorostaan vuoden lämpimin kuukausi ja keskilämpötila on +16 − +18 astetta

Haarapääsky valittiin kansallislinnuksi 1960-luvun alussa. Viron luonnonsuojeluyhdistyksen vuonna 1968 järjestämässä kilpailussa valittiin kansalliskukaksi selvällä enemmistöllä ruiskaunokki. Kansalliskiveksi valittiin 1992 harmaa kalkkikivi. Epävirallisena kansallispuuna pidetään tammea.

Rannu ja aiemmassa postauksessa mainitsemani Mehikoorma sijaitsevat molemmat Tartun maakunnassa, laajennamme hitaasti tätä tutustumisreviiriämme.
Kauniit ovat täälläkin nuo maalaismaisemat, ainakin tähän aikaan vuodesta kun pellot ovat joko vihreitä tai kynnettyjä, ja puut ovat vielä vihreitä tai sitten ruska on ne vallannut.




Harrastan apukuskin paikalta tällaista auton ikkunasta kuvailua.


Eikös ole hieno yksilö. Mä en ihan tunnista merkkiä.

Tuosta jo mainitsemastani Rannusta, ja siellä sijaitsevasta Vörstjärvestä lisää seuraavassa postauksessa.

2 kommenttia:

  1. Komea tuo kuorma-auto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymi.
      Eikö vain, ja näitä näkyy siellä liikenteessä.

      Poista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.