26. syyskuuta 2011

Peipsi-Mehikoorma

Kävimme lauantaina tutustumismatkalla Mehikoormassa, joka sijaitsee Itä-Vironmaalla, Peipsijärven rannassa.

Peipsijärveä on helppo pitää merenä, koska sen toista rantaa ei näe. Se on Euroopan viidenneksi suurin järvi, jolla on erikoiset vesi- ja jääolosuhteet, omat myrskyt ja virtaukset.
Järven taloudellinen merkitys on suuri: pääasialliset pyyntikalat ovat kuha, kuore, siika, hauki ja muikku.
Järven yksi erikoispiirre on sen hidas “valuminen” etelään (järvialtaan kallistuminen). Maanpinnan hitaasta vajoamisesta kertovat tulvivat jokien suut ja Pihkovan puoleisten saarten rantojen sortuminen. Järven pohjoisosa sitä vastoin nousee hitaasti ja kohoaminen vaikeuttaa veden virtausta Narvajokeen. Narvajoen niskaa syvennettiin 1930-luvulla, koska tulvat uhkasivat järven matalia ranta-alueita.

Peipsijärven pohjoisrannat ovat hiekkaisia dyynirantoja, Kallasteen kohdalla rannoilla tavataan hiekkakivistä jyrkännettä ja Emajoen suiston eteläpuolella rannat ovat enimmäkseen soistuneita.


Mehikoorma

Pinta-ala: 1,14km2
Asukkaita 221 (2009)

Mehikoorma on kauppala Tartton maakunnassa Meeksin kunnassa. Se sijaitsee Lämmijärven vieressä, kohdassa jossa  Peipsi-Pihkva järvi on kaikkein kapeimillaan, 2km.
Järven toisella puolella siintävät Venäjän rajavartioston tutkat.

Mehikoormassa on kauppa, apteekki, peruskoulu, kirjasto, majakka ja rajavartiosto.
Lähivuosina  sinne on pystytetty 3 linkkimastoa ja paikallisten mukaan Mehikoormassa  on Eestin parhaat puhelinyhteydet.
Lähimmät ambulanssi, palokunta ja poliisi ovat Räpinassa. Bussiyhteydet ovat Tarttoon ja Räpinaan.

Nähtävyydet:
Mehikoormassa, sisääntulotien oikealla puolella, on paikallinen kalatori, vasemmalla sijaitsee Mehikoorman hautausmaa, jossa lähes jokaisella haudalla oli jonkinlainen penkki. Siinä voi istua ja muistella vainajaa, ja näkyipä siellä pari miestä istuskelemassakin.

Siitä eteenpäin vasemmalla suuren, vuonna 1895, rakennetun kirkon jäänteet, jotka maailmansotien melskeissä tuhottiin. Mehikoormassa on myös Viron evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkko.
Koulu on tien vasemmalla puolella ja koulun ohi tie johtaa satamaan.
Oikealla puolella bussipysäkki, eli Mehikoorman keskipiste, jossa myös kauppa sijaitsee. Siisti pieni kauppa, hyvä järjestys ja valikoima. Ystävällinen palvelu!

Keskustasta lähtee tie rannan suuntaan, siellä on parkkipaikat ja vuonna 2006, pystytetty patsas
II Maailmansotaan, Viron kansallisen itsenäisyyden palauttamiseen, osallistuneille virolaisille miehille.

Mielenkiintoinen nähtävyys ja myös matkalla olevat peltovoittoiset kumpuilevat maisemat olivat silmiähivelevän kauniita. Sääkin suosi retkeämme, mittari näytti +15 astetta ja aurinko lämmitti lisää.

Satama

Majakka seisoo rannantuntumassa uljaana jo hiukan kallistuneena.
Juurella lintubongareiden kaukoputkia.

Tyypillinen keltainen talo sisääntulotien varrella.

 Maalaismaisemaa.

Peltoa, pilvien alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.