6. lokakuuta 2011

Myrkkysienillä terrakottaa ja kilpikirvoilla punaista
Punaiset langat on värjätty kaktuksen kilpikirvoilla eli kokenillilla.
Pellolainen käsityöyrittäjä Merja Kitti värjää itse lankansa ja on yksi harvoista lappilaisista alan yrittäjistä, joka värjää lankoja myös myyntiin. Langoista syntyy muun muassa pontsoja ja pitkävartisia sukkia, vaikkapa joulupaketteihin.

Pellossa jokitörmällä sijaitsevan omakotitalon pihassa ovat padat porisseet, kun Merja Kitti on värjännyt kesän lankoja. Työ täytyy tehdä ulkona, sillä esimerkiksi verihelttaseitikki on myrkyllinen, pahanhajuinen ja pökerryttävä keitettävä. Mutta siitä huolimatta Merjan suosikki.

Siitä saa ihania terran ja ruosteenpunaisen värejä. Se on niin kaunis ja ainoa suomalainen raaka-aine, josta saa punaisen sävyjä. Sitä on mukava kerätäkin. Mutta työlästähän tämä on, raaka-ainetta pitää olla paljon, Merja Kitti kertoo.

Sipulinkuorilla saa villaan kauniita oranssin sävyjä, tuomipihlajanmarjoista ruskean, vihreän ja oliivin sävyjä. Sävy riippuun värjättävän langan väristä ja siitä, monesko värjäys on menossa.

Sininen indigo on monimutkainen käytettävä, mutta tuottaa kauniin farkunvärisen langan. Erikoisin värinantaja on eteläamerikkalainen kokenilli eli kaktuksen kilpikirva.

Kaktuksia kasvatetaan kirvoja varten ja kirvat kerätään, murskataan ja väriä käytetään elintarvikkeissa ja huulipunissakin.

Merja Kitin pontsoja on myyty eri puolille maailmaa. Joulusesonki on käsityöläiselle tärkeää aikaa. Villaiset tuotteet kuuluvat suomalaisten pehmeisiin paketteihin.

YLE Lappi / Sirkku Savusalo

 Lainattu Lapin Radion sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.