24. lokakuuta 2011

Valga-Valka

Esittelyssä lauantainen vierailukohteemme, Virossa sekä Latviassa sijaitseva kaksoiskaupunki
Valga, joka on Viron eteläisin kaupunki. Pienuudestaan huolimatta se ei mahdu yhteen maahan. Kaksi kieltä, kaksi rahayksikköä, kaksi kulttuuria, runsaasti historiaa ja kulttuurielämää.


Valka ja nykyinen Viron puoleinen kaupunki Valga olivat yksi ja sama kaupunki, kunnes se jaettiin kahdeksi kaupungiksi vuonna 1920. Jaon suoritti eräs englantilainen eversti molempien valtioiden hyväksymänä puolueettomana henkilönä. Raja kulki keskellä Valgan / Valkan silloista pääkatua jonka pohjoispuolen varren talot olivat Virossa ja etelänpuoleiset talot Latviassa.

Kaupunkia halkoo Pedelijoki. Väkiluku Valkassa noin 6600 ja Valgassa noin 13700 henkeä.

Viron ja Latvian liityttyä Schengenin sopimukseen, sisarkaupungit Valga ja Valka ovat muuttuneet syrjäseudusta Euroopan unionin sisämaassa sijaitsevaksi kiinnostavaksi ja erikoiseksi lomanviettokohteeksi. Valgan ystävyyskaupunki Suomessa on Tornio.

Sanotaan, että kaksoiskaupunki Valga on yhtä aikaa moderni ja historiallinen, en tuota modernisuutta ehkä kuitenkaan allekirjoita. No, jos "Hese" ja Rimi ovat merkki modernisuudesta, niin sitten kyllä. Tuntui oudolta, että Valkassa ei puhuttu/ymmärretty lainkaan Viron kieltä. Kovin ilahtuivat kun kerroimme olevamme Suomesta, Finlandia, Finlandia, toistelivat.
Paikallinen Bistro ei saanut meistä ruokavieraita, menimme kyllä urheasti sisään tarkoituksena syödä siellä, kun seurueemme nuorin jäsen astuttuaan sisään kuulutti kovalla äänellä:"yök, täällä haisee" ja tehosti asiaansa puristamalla sormilla nenäänsä. Me olimme kyllä asiasta samaa mieltä, ja tyytyväisinä nuorimman päätökseen, poistuimme ulos.Vuonna 1865 perustettu kaupungin raatihuone on yksikerroksinen, korkea, puoliaumakatolla, kattoikkunoilla ja tornilla varustettu historiallisen puuarkkitehtuurin olennainen esimerkki Virossa. Talossa sijaitsee myös Info-piste. Valga.


Kaupungin sydämessä sijaitseva Jaani-kirkko valmistui vuonna 1816 arkkitehti Chr. Haberlandin projektin mukaan ja on ainoa kirkko Virossa, jossa on ovaalin muotoinen pohjapiirros. Valga.


OpasteValkassa.


Pyhän Katariinan luterilainen kirkko Valkassa.


 
Paikallinen "pappi" aamulehteä lukemassa. Valka.


 Vastapäätä hänen lehdenlukupaikkaansa oli silmän ilona upea puutarha patsaineen. Valka.


Näkymää Valkan kaupungista.
Nämä ja paljon muita kuvia oli valokuvausliikkeen ikkunassa, hurmaavia muotokuvia.
Näissä, mielestäni, on sitä vahvuutta jota itsekin yritin tavoitella toteuttaessani ensimmäistä muotokuvista koostunutta valokuvanäyttelyäni.
Valka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.