22. marraskuuta 2011

Tallinnasta

Kuvasatoa taannoiselta Tallinnan reisulta. Päivä oli harmaa, vettäkin oli satanut mutta onneksemme ei satanut enää. Vapauden aukio, taustalla näkyvä kirkko on Tönismäellä sijaitseva  Kaarli kirik.

Vabaduse väljak, joka sijaitsee välittömästi vanhankaupungin eteläpuolella, omaa huomattavan suuren symbolisen arvon.
Vuonna 2009 valmistuneen suurremontin ansiosta aukio on nyt penkkeineen ja kahviloineen mukava, rentouttava kaupunkitila.
Aukion länsilaidalla seisova valtava ristihuippuinen pylväs on vuosina 1918-1920 käydyn Viron vapaussodan muistomerkki. Aukion itälaidalla sijaitsee kirkkaankeltainen Jaani kirk. Lisäksi aukiolla sijaitsee itsenäistymistä symboloiva kahdesta pylväästä muodostuva muistomerkki, Vabaduse kell. Toisesta pylväästä näkee kellonajan ja toisesta kuinka monta vuotta Viron ensimmäisestä itsenäistymisestä on kulunut.
Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä aukiolla ovat AHHAA-tiedekeskus ja lasikannen alla katseltavissa olevat Harjun porttitornin perustukset.
Aukiota on historian saatossa kutsuttu useilla nimillä. Vuonna 1910 sinne pystytettiin viisimetrinen Pietari Suuren muistopatsas ja aukio nimettiin Pietarin aukioksi. Pietari katseli jalustaltaan Tallinnaa kiikari ja kartta kädessään aina Viron itsenäistymiseen 1922 asti, jonka jälkeen patsas poistettiin ja metalli sulatettiin ja kierrätettiin. Samalla aukio nimettiin Vapaudenaukioksi.
Noin 20 vuotta myöhemmin, vuonna 1944 Neuvostoliitto valloitti Viron ja muutaman vuoden kuluttua alue nimettiin Voitonaukioksi. Tallinnalaisten lentävä lausahdus: "Voitto tuli ja Vapaus meni" kuvaa tätä tapahtumaa. Viron uuden itsenäistymisen myötä nimi palautettiin jälleen Vapaudenaukioksi.


Täällä sijaitsevat AHHAA-tiedekeskus, joitakin myymälöitä sekä pysäköintihalli


Kuva Raatihuoneen torilta, tuon hurjan näköisen ukkelin ja aasin kanssa sai kuvauttaa itsensä, maksusta tietenkin. Taustalla, keskellä kuvaa, näkyy ovi Maharaja ravintolaan, ja heti oikealla on Ravintola Troika, molempia suosittelen.


 Autotaidetta vanhassa kaupungissa gallerian edessä
 Ravintola Harjukadulla.


 Kuva puhukoon puolestaan. Nämä kaksi kuvaa ovat vinkiksi käsillätekijöille, kuvien laatu ei ole kaksinen ne kun on otettu ikkunan läpi, mutta ehkä asia selviää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.