10. marraskuuta 2011

Talvi?

Ensilumi ei näin myöhässä sataan vuoteen

julkaistu tänään 10.11. klo 15:11, päivitetty tänään 10.11. klo 17:22
Viiankiaapa
Sodankylän Viiankiaavapa viikko sitten.
Kuva: YLE/Pia Tuukkanen
Ensilumi on historiallisen myöhässä Sodankylässä. Ensilumi ei ole ollut Sodankylässä näin myöhässä vielä koskaan yli sata vuotta tehdyn tilastoinnin aikana. Edellinen, 61 vuotta vanha ennätys meni rikki kaksi päivää sitten.

Ensilumi Sodankylässä

1927: 8. syyskuuta
1950: 8. marraskuuta
2010: 4. lokakuuta
2011: ?
Ilmatieteen laitoksen mukaan myöhäisin ensilumi satoi Sodankylän Tähtelään vuonna 1950. Tuolloin ensilumi saatiin maahan vasta 8. marraskuuta.
Marraskuulle ensilumen tulo on jäänyt suhteellisen harvoin. Keskimäärin Sodankylä saa ensimmäisen ehjän lumipeitteen 12. lokakuuta. Myös pysyvän lumen kausi alkaa Sodankylässä lokakuun puolella, keskimäärin 23. lokakuuta.

Ilmatieteen laitos on kirjannut Sodankylän säätietoja yli sata vuotta, vuodesta 1908 lähtien.
- Ensilumi on satanut, kun ensimmäisen kerran mittauksessa on vähintään yksi senttimetri lunta. Pysyvä lumi on pisin yhtäjaksoinen lumikausi, Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kaikkein varhaisin ensilumi on satanut Sodankylän Tähtelään 8. syyskuuta vuonna 1927. Tällöin lunta humahti maahan kaksi senttiä. Lumikausi on alkanut Sodankylässä ennätysaikaisin vuonna 1978. Silloin lumikausi alkoi 3. lokakuuta. Myöhäisin pysyvä lumipeite on satanut Sodankylään 15. joulukuuta 1938.

Myös Rovaniemellä ensilunta on pian odotettu ennätyksellisen pitkään. Kaupunkilehti Uusi Rovaniemi kertoo, että jos ensilumi ei sada Rovaniemen lentoasemalle ennen ensi maanantaita, rikkoutuu ennätys, joka on vuodelta 1961. Ilmatieteen laitos on tilastoinut lumitilannetta Rovaniemen lentoasemalla vuodesta 1959 lähtien.
YLE Lappi / Elina Melamies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.