28. heinäkuuta 2011

Auttiköngäs

Auttiköngäs on päiväretkeilijän unelmakohde: helppo saavutettavuus, jylhät maisemat ja tietenkin alueen huomattavin nähtävyys, itse Auttiköngäs, jonka pudotuskorkeus on lähes 16 metriä.

Puutavaraa on uitettu Auttijoessa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle saakka; ensimmäinen virallinen   dokumentti uittorännistä on säilynyt vuodelta 1889. Puunuittoa ei enää harjoiteta, mutta uittorakenteet on säilytetty kulttuurihistoriallisena nähtävyytenä. Paikalle rakennetaan uutta kesäkahvilaa.
Auttiköngäs on perustettu vuonna 1955 aarnialueeksi ja myöhemmin alueesta on muodostettu luonnonhoitometsä.
Auttikönkään metsä on niin vanhaa, että sitä voidaan kutsua ikimetsäksi. Varsinaista hakkuuta alueella ei ole koskaan tehty. Ainoastaan jatkosodan aikana Auttissa majailleet saksalaisjoukot ovat kaataneet joitakin runkoja linnoitustöitä varten.
Nykyisin Auttiköngäs kuuluu Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojeluohjelmaan.

Maaston muodot ovat vaihtelevia ja jyrkkäpiirteisiä. Laajan Könkäänvaaran laki yltää 240 metrin korkeuteen. Matalampi, mutta jyrkkärinteisempi Ispinävaara on 190 metriä korkea.

Loistava retkeilykohde, helppo noin 3.5 km pitkä luontopolku kulkee tulistelupaikkojen ja riippusillan kautta Könkäänvaaralle ja sieltä laskeudutaan pitkospuita pitkin lähtöpaikalle. Tänne viemme lähes poikkeuksetta kaikki vieraamme - kukaan ei ole vielä pettynyt.

Suosittelen, tässä kartta: http://www.retkikartta.fi/retkikartta.php?id=934Auttiköngäs
 Näkymiä Könkäänvaaralta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.