27. heinäkuuta 2011

Korouoma

Posiolla sijaitsee yksi  Lapin komeimpia luonnonnähtävyyksiä Korouoma.
Hieman toistakymmentä kilometriä pitkän kanjonin seinät nousevat parhaimmillaan jopa 130 metriä uoman pohjan yläpuolelle. Komeimmat kalliopahdatkin ovat yli 60 metriä korkeita.
Uoman pohjalla mutkittelee kirkasvetinen Korojoki, joka laskee ensin Auttijärveen ja jatkaa siitä Auttijokena vielä Kemijokeen saakka.

Korouoma on luonnonsuojelualuetta, mutta koskematonta korpea se ei ole. Alueella on hakattu metsää, ja uoman pohjalta sekä Korojoen sivuhaaroista löytyy edelleen jälkiä uitosta. Rehevän rotkolaakson pohjalla on laidunnettu karjaa, ja luonnonniityiltä on kerätty heinää. Joen varresta löytyykin vanhoja latoja – osa lahonneita ja osa kunnostettuja.

Korouoma on suosittu retkikohde kesät talvet. Kanjoniin pääsee laskeutumaan ympäri vuoden Saukkovaarasta, jonka parkkipaikalta on reilun puolentoista kilometrin kävelymatka alas Piippukodalle. Sulan maan aikaan kanjoniin pääsee lisäksi suojelualueen länsi- ja itäpäistä Koivukönkäältä ja Lapiosalmelta. Korouoman pohjalla kulkee merkattu polku, ja nuotiopaikkoja on muutaman kilometrin välein. Pajupurolla kanjonin itäosassa on lisäksi autiotupa.

Upea paikka, kävimme siellä Johanin kanssa viime syksynä. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, ihana suorastaan. Maisemat siellä ovat sanoinkuvaamattoman komeat, ne täytyy itse kokea.


Tervemenoa Korouomaan.
Tästä kartta matkaan. http://www.retkikartta.fi/retkikartta.php?id=1021
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.