31. heinäkuuta 2011

Salppuri ja maauimala

Salpausselän hyppyrimäet ovat kolmen erikokoisen hyppyrimäen muodostama kokonaisuus Lahdessa. Ensimmäisenä niistä rakennettiin korkein, Lahden suurmäki, korvaamaan entistä stadionille ulottunutta puista Lahden suurmäkeä.
Mäkien kriittiset pisteet ovat nykyään K 116 metriä (HS 130 metriä), K 90 metriä (HS 97 metriä) ja K 64 metriä (HS 70 metriä). Korkein mäistä, Lahden suurmäki sai vuoden betonirakenteen palkinnon 1971. Vuotta aikaisemmin kilpailun voitti Näsinneula joka oli ensimmäinen vuoden betonirakenne -kilpailun arkkitehtuurikohde.
Suurmäen suunnittelivat arkkitehdit Sulo Järvinen ja Erik Liljeblad sekä DI Pertti Piirto.
Tornissa on kesäisin yleisölle avoin näköalapaikka.

Salpausselän Kisoilla on pitkä ja värikäs historia. Kisojen isä on legendaarinen Lauri “Tahko” Pihkala. Hän kirjoitti Suomen Urheilulehdessä 13.3.1922, että Suomen pitäisi saada jokavuotiset kansainväliset suurhiihdot, ja että Lahti olisi niille sopivin paikka.
Lahdessa pantiin toimeksi. Kolmen viikon kuluttua eli 3.4.1922 perustettiin Lahden Hiihtoseura, jonka ensisijainen tarkoitus oli järjestää vuosittain Holmenkollenin veroiset hiihtokisat. Siinä onnistuttiiin. Salpausselän Kisoista tuli Lahden maailmanmaineeseen nostanut vuotuinen suurtapahtuma.

Salpausselän kisat 2012


Muutimme 70-luvulla seudulle ja kisat kuuluivat meidänkin talvitapahtumiin. Pienten lasten kanssa kisoihin lähtö oli kiinni vallitsevista olosuhteista (terveys, mieliala ja sää). Jos kaikki natsasi, eikun Salppurille.
90- luvulla harrastimme kisalauantaisin iltamäkeä ja ilotulitusta, raahasimme kerran sinne jopa mummon, hän taisi olla jo silloin 70:n paremmalla puolella, mutta hyvin viihtyi ja tykkäsi. Mitä nyt juuri sinä vuonna ilotulitusraketti tuli katsomoon ja poltti meidän kaikkien vaatteisiin reikiä.

Kisajuna on tuonut kisavieraita Salppurille jo 1930-luvulta lähtien ja vieraat pääsevät junalla 20 metrin päähän hiihtostadionista.
Kisajuna pysähtyy Pasilassa, Tikkurilassa, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä sekä Riihimäellä


 Kisajuna

Kisojen  katsojamäärät  vuosien varreltaSuurimman hyppyrimäen alastulorinteen jatkossa olevassa syvennyksessä toimii Lahden maauimala. Se suljetaan jo 7.8, koska mäkimiesten pitää päästä tekemään harjoitushyppyjä myös suurmäestä. Hiukan on lehtien palstoilla uiva kansa narissut, mutta ei taida auttaa, urheilu on ykkönen

Upea paikka sekä kesällä että talvella, suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.