25. tammikuuta 2012

Revontulet - ne leimuaa, ne loimuaa...


Lapin Radion sivuilla voit nähdä videon jossa REVONTULET leimuavat Lapin taivaalla.



Voimakas aurinkomyrsky on iskeytynyt Maan magneettikenttään, kertoo Ilmatieteen laitos. Laitoksen mukaan Lapissa on päästy ihailemaan näyttäviä revontulia, kun Auringosta purkautuneet hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Etelässä pilvinen sää estää revontulien näkymisen.
Ensimmäiset merkit magneettisen pilven saapumisesta Maan lähiavaruuteen havaittiin tiistai-iltana noin kello 17. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että pilven saapuminen näkyi magneettikentän häiriöisyystason nousuna.
Pilven etenemistä on seurattu avaruussääsatelliiteilla.
Kyseessä on voimakkain Maahan iskeytynyt aurinkomyrsky kuuteen vuoteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan avaruusmyrsky voi vahingoittaa lähiavaruuden satelliitteja. Myrskyn ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan haittaa esimerkiksi sähkölinjoille.
Auringon koronasta eli kaasukehästä sinkosi sunnuntaina suuri purkaus kohti Maata. Purkaus matkasi Maata kohti noin 2 000 kilometriä sekunnissa, mikä on noin viisi kertaa nopeammin kuin auringosta lähteneet hiukkaset yleensä kulkevat.
Aurinkomyrsky on voimakkuudeltaan kolmostasoa viisiportaisella asteikolla.
Reuters, YLE Uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.