5. joulukuuta 2013

96. Itsenäisyyspäivä.

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää!
 
 



"Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietetään 6. joulukuuta 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Itsenäistä Suomea edelsi Suomen suuriruhtinaskunta, joka oli itsehallinnollinen osa Venäjän keisarikuntaa.

Suomen itsenäisyysjulistus päätettiin ja allekirjoitettiin 5. joulukuuta 1917 äänestyspäätöksellä, mutta julkistettiin ja annettiin tiedoksi vasta seuraavana päivänä, 6. joulukuuta 1917. Suomen itsenäisyyttä eivät olleet valmiita tunnustamaan ympärysvallat ensiksi sen takia, että niiden liittolaisina toimineet Venäjän valkoisten sotilashallitusten johtajat eivät hyväksyneet Venäjän jakamista itsenäisiksi valtioksi. Saksa ei voinut tunnustaa Suomen itsenäisyyttä ennen kuin Venäjän kapinahallitus oli sen tehnyt Brest-Litovskin rauhan-neuvotteluiden vuoksi.
 


Vasta tunnustetun Suomen ensimmäinen valtiolippu, alun perin Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan senaatin lippu, 5. tammikuuta – 28. toukokuuta 1918."
Lainaus Wikipediasta.


Itsenäisyyspäivänä muistetaan sotaveteraaneja, talvi- sekä jatkosotaa ja TV:ssä esitetään Tuntematon sotilas.
Kuitenkin Suomi itsenäistyi reilut kaksikymmentä vuotta ennen talvisotaa, silloin meillä oli veljessota, kansalaissota, vapaussota, kapina, vallankumous, sota jonka nimi riippuu kulloisestakin puhujasta ja hänen taustoistaan. Eihän kukaan ole sitä unohtanut?


"Sisällissota on Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma, jonka vaikutukset suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan ovat olleet poikkeuksellisen pitkäkestoiset. Kansojen sisäisille valtataisteluille luonteenomaisesti sodan molemmat osapuolet syyllistyivät poliittiseen terroriin ja raakuuksiin. Sodan aikana ja sen jälkeen punaisia tai punaisiksi epäiltyjä vangittiin laajamittaisesti. Sisällissota vaati yhteensä noin 37 000 uhria. Heistä noin 75 prosenttia oli suomalaisia punaisia, joita menehtyi eniten vankileireillä sodan päätyttyä ja teloituksissa sodan aikana. Terrorissa surmattiin myös suomalaisia valkoisia ja Venäjän kansalaisia. Muut uhrit olivat lähinnä taisteluissa kaatuneita valkoisia sekä saksalaisia ja venäläisiä sotilaita.

Sisällissota syvensi Suomen kansan kahtiajakoa. Valkoinen Suomi katsoi yhteiskunnan huonoimman aineksen nousseen Venäjän tuella kapinaan laillista hallitusta vastaan, joten hävinneisiin punaisiin suhtauduttiin pitkälti kriminaaleina. Ensimmäisen maailmansodan lopputulos vahvisti kuitenkin maltillisten ja laaja-alaiseen kansalliseen ajatteluun suuntautuneiden väestöryhmien asemaa yhteiskunnassa. Tämä mahdollisti hitaan eheytymisen suomalaisten kesken" Wikipedia.
 

Arvostan suunnattomasti sotaveteraaneja ja heidän uhraustaan maamme hyväksi, en usko että ilman sitä meillä nyt olisi itsenäinen Suomi.
Mutta kun puhutaan Suomen itsenäisyydestä pitää muistaa se todellinen itsenäisyyspäivä, ja kunnioittaa myös niitä jotka silloisissa itsenäistymismylläköissä uhrasivat henkensä Suomen ja suomalaisten puolesta ja hyväksi. Silloin käyty sota, suuri askel itsenäistymisen tiellä, on yhä syvä arpi meissä suomalaisissa, kansallinen häpeänkin aihe - liian vähän ja liian varovasti käsitelty asia.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.