4. tammikuuta 2012

Lappi lämpiää!?


Viime vuonna Lapissa oli lämpimintä ja Naruskassa kylmintä

                                                                                                                                           Kuva: Maria

Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat sen, minkä monen muistikin: vuosi 2011 oli Pohjois-Suomessa poikkeuksellisen lämmin.

Maalis-joulukuussa koko maan keskilämpötila oli 1,9 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Edellisen kerran yhtä lämmintä oli vuonna 1989 ja vain kerran lämpimämpää, vuonna 1938.

Lapissa vuoden keskilämpötila poikkesi eniten ollen 2-3 astetta tavanomaista korkeampi.

Lämpimän lisäksi myös sadetta piisasi yli keskiarvon. Suurin sademäärä, 963 millimetriä, mitattiin Puolangassa ja pienin, 464 millimetriä, Nuorgamissa.

Viime vuonna lunta riitti eteläänkin. Lunta oli lähes koko maassa vähintään 40 senttiä ja eniten Kilpisjärvellä, enimmillään 116 senttiä.

Talven sademäärä oli Lapissa kuitenkin alle 60 prosenttia tavanomaisesta, muualla tavallista suurempi.

Vuoden kokonaislämmöstä huolimatta helmikuu näytti kylmät kyntensä koko maassa. Talven ja koko vuoden alin lämpötila, -41,8 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa 18. helmikuuta.

Kevät eteni lämpimän huhtikuun myötä vauhdilla koko maassa ja alkoi Pohjois-Lapissa lähes kuukauden tavanomaista aikaisemmin. Sodankylässä saavutettiin mittaushistorian korkein huhtikuun keskilämpötila.

Kesä oli myös harvinaisen lämmin. Yhtä lämmintä on keskimäärin kerran 20–30 vuodessa. Vuoden ylin lämpötila +32,8 astetta mitattiin Ylitornion Meltosjärvellä.

Vuoden suurin vuorokausisade, 121 milliä, tuli ukkoskuurojen saattelemana Tornion Aapajärvellä heinäkuun 24. päivänä.

Syksykin syyskuusta marraskuuhun oli koko maassa poikkeuksellisen lämmin. Terminen syksy ja terminen talvi alkoivat Pohjois-Lapissa kuukauden tavanomaista myöhemmin.
Teksti:Merja Vehmas Lapin Kansa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.