7. tammikuuta 2012

Markkaseteleissä piilee arvokkaita keräilyharvinaisuuksia


Kirjoittaja Jukka Harju on Helsingin Sanomien toimittaja Tampereella.

Tähtiseteli on haluttu keräilykohde. Tähti tarkoittaa, että seteli on korvannut viallisen setelin setelipainon arkissa. Tässä kympissä tähti nostaa hinnan vajaan 1,7 euron nimellisarvosta vähintään kymmeniin euroihin, huippukontoisena satoihin.

Vanhat markkasetelit menettävät nimellisarvonsa helmikuun lopussa, mutta omat markkasetelit on hyvä käydä tarkasti läpi vielä kerran.
Setelien joukossa saattaa olla harvinaisuuksia, joita ei kannata viedä nimelliskorvauksella tuhottaviksi. Harvinaisesta voi saada keräilijältä tai keräilyrahaliikkeestä moninkertaisen hinnan.

Liikaa ei kuitenkaan kannata odottaa.
"Moni on pettynyt, kun löytää vanhan setelin, mutta se ei olekaan arvokas. Ihmisillä saattaa olla arvokkaita seteleitä, joista he eivät tiedä, mutta kaikki setelit eivät ole arvokkaita. Pitää toivoa, ettei tule suurta pettymyksen aaltoa", sanoo Suomen Pankin maksuvälineosaston entinen päällikkö Antti Heinonen.

Ainakin yksi nyrkkisääntö on.
"Jos seteli on taittamaton ja hyväkuntoinen, sitä ei kannata viedä pankkiin. Oli se sitten markka, sata- tai tuhatmarkkanen, näyttää siltä, että huippukuntoiset pitävät hyvin hintansa", sanoo keräilyrahakauppias Timo Mäkinen Finntimo.comista.

Yksiselitteisin merkki arvokkuudesta on tähti sarjanumeron perässä. Se tarkoittaa korvaavaa yksilöä, joka on setelipainossa pantu viallisen setelin paikalle.

Heinosen mukaan korvaavia seteleitä valmistettiin 1–3 prosenttia, mutta liikenteeseen niistä päätyi vain osa.

Mikä olisi todellinen löytö?
Kauppias Mäkinen sanoo, että vuoden 1975 "Kekkonen", jonka sarjanumeron edessä on I-kirjain.
"Jos virheetön löytyisi, kyllä siitä neljä, viisi tonnia saisi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.