24. tammikuuta 2012

Lappset innovoi itsensä maailmalle

julkaistu tänään 24.1 klo 05:24

Lappsetin Marko Alamartimo ja Juha Laakkonen tekevät työkseen leikkejä.
Kuva: YLE / Pia Tuukkanen

Havainnekuva Angry Birds -leikkipuistosta.
Kuva: Rovio Entertainment Oy ja Lappset Group Oy

Maailman suurin parkour-puisto sijaitsee Lontoon Westminster Academyssa.
Kuva: ©Jonathan Brady


Rovaniemellä pääpaikkaansa pitävä Lappset Group on kasvanut yhdeksi maailman johtavista leikkkenttätekijöistä. Vahvasti pohjoisen yritykseksi leimaantununeella Lappsetillä on tytäryhtiöitä muun muassa viidessä eri maassa ja tuotantoa Rovaniemen ja Pellon lisäksi myös Tallinassa.

Uusia ideoita on oltava, että jalansija maailmalla säilyy. Liikevaihdon, taseen ja henkilöstämäärän mukaan suuryritysten joukkoon laskettava Lappset pitää innovaatioita ja osaamisen kehittämistä kilpailukykynsä kivijalkoina.

- Meidän pitää jalostaa tuotetta huomavattavasti pidemmälle kuin halpatuotantomaissa. Siihen perustuu meidän tulevaisuuden kilpailukyky, Lappset Groupin toimitusjohtaja Juha Laakkonen sanoo.

Kehittäminen on kallista noin 340 henkilöä työllistävälle pienelle suuryritykselle.

- Vielä kalliimpaa on jättää asioita tekemättä. Ei kannata mennä kustannusten taakse, että jotain ei kehitetä. On pakko tehdä asioita eri tavalla ja mennä eteenpäin, jos haluaa maailmalla pärjätä, Laakkonen linjaa.

Lappset on saavuttanut jalansijansa maailman markkinoilla. Yhtiö toi ensimmäisenä markkinoille digitaalisen leikkikentän. Lappsetin valmistama, maailman suurin Parkour-puisto sai vuoden liikuntapaikka-palkinnon ja on Lontoossa yksi olympialaisten vierailukohde.

- Parkourin tutkiminen alkoi jo vuonna 2005. Lajin suosio on kasvanut jatkuvasti lasten ja nuorten parissa, joten puisto julkistettiin oikeaan aikaan, sanoo Marko Alamartimo, Parkour-puiston kehittäjä.

- Olemme saaneet myös sellaiset lapset ja nuoret liikkumaan, jotka muuten ehkä eivät liikkuisi niin paljon ja se on alkuperäinen tarkoituksemme, Alamartimo sanoo.

Tämän vuoden hitti ja työllistäjä on Angry Birds -mobiilipeliin pohjautuvat leikkikentät. Niissä riittää työtä Lappsetille, mutta uuttakin on mietittävä.

Lappset aikoo tulevaisuudessa panostaa myös ikäihmisten viihtyvyyteen leikkikenttien sijaan.

- Tulevaisuudessa korostuu sellaisten puistojen merkitys, joissa perheet lapsista isovanhempiin voivat viettää aikaa yhdessä erilaisten tekemisten parissa, toimitusjohtaja Laakkonen kertoo.

Lappsetin markinnat nojaavat suurimmaksi osaksi vientiin. 60 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee viennistä 50 erimaahan. Ainakaan toistaiseksi Lappset ei ole lähtemässä Lapista edullisemman tuotannon maihin.

- Emme me lähde Rovaniemeltä, se yhtiön arvoissa. Me olemme pohjoisen toimintaan sitouduttu ja joulupukki on meidän kaveri ja sellainen sanonta on, että kaveria ei jätetä, Laakkonen hymyilee.

YLE Lappi
Kuvat ja teksti lainattu Lapin Radion sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.