14. joulukuuta 2011

Kalakaupassa

Kävin taas kalakaupassa ihmettelemässä kaloja, kun se meikäläisen kalavalikoima on aika kapea. Se on sitä mitä Kemijoki antaa, eli lohta, taimenta, haukea, harria ja komeita ahvenia. Talvisin se on mitä kauppojen kalatiskit antavat, lohta, lohta, lohta ja siikaa.
En mahtaisi näille kaloille mitään, enkä taitaisi edes syödä, ainakin jos ovat Läänemeren (Itämeren) kalaa.

edit: eivät ole ihan Läänemeren kaloja;)Tarkennusta kaloihin:
Merikuradi eli merikrotti (Lophius piscatorius) on krottikalojen (Lophiiformes) lahkoon kuuluva merikala. Se esiintyy Koillis-Atlantin rannikkovesissä Barentsinmereltä Gibraltarinsalmeen, Välimerelle ja Mustallemerelle.


Merikeel eli meriantura eli kielikampela (Solea solea) on Koillis-Atlantin kampelakala. Merianturaa pidetään maultaan parhaana kampelalajeista ja sen liha on arvokasta.


Kammeljas eli piikkikampela (Platichthys flesus) on litteä kala, jonka vatsa on useimmiten vasemmalla kyljellä ja selkä (silmät) oikealla kyljellä. Kampela elää meri- ja murtovedessä yleensä mutaisella merenpohjalla enintään noin 50 metrin syvyydessä. Suomessa sitä tavataan eniten Porin ja Porvoon välisellä merialueella, mutta myös Utsjoen Pulmankijärvessä. Itämeressä elää myös kolme muuta kampelalajia: hieta-, puna- ja piikkikampela.


Nämä osterit näyttävät tulevan Hollannista. Tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas) (myös japaninosteri) vastaa nykyisin valtaosasta (94 %) osterituotantoa. Sitä viljellään etenkin Kiinassa, Japanissa, Ranskassa, Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa ja Taiwanissa. Se on eniten viljelty osterilaji Euroopassakin

Röpelökuorista gourmet-eliö osteria ei purematta niellä. Vaikka osteri on suomalaisille vielä harvinainen herkku, sen kunniaksi järjestetään vuosittain Eläköön Osteri! -tapahtuma. 

Ostereistakaan en välitä, en pidä myöskään simpukoista, olen kyllä niitä syönyt, mutta en tykkää. Syötävää on silti ihan riittävästi, jos ei liikaakin, ilman näitäkin HERKKUJA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.