1. joulukuuta 2011

Kirpputorilöytöjä!

Kauppareissulla kävin katsastamassa lähikaupan yhteydessä olevaa kirpputoria, ekaa kertaa.
Samanlaista oli kuin kotosuomessakin, vastaan tulvahtava lemu, kippoja ja kuppeja hyllyt vääränään, sohvakalustoja ja jne.

Yhteinen piirre näiden maiden kirpputorien välillä on myös se, että kaikki 'äitien' tekemät käsityöt ovat JOUTUNEET sinne.
Minulla, ja tiedän pari ystäväänikin, on tarve yrittää pelastaa käsintehdyt pöytäliinat, pyyhkeet ja muut arvokkaat tekstiilit.

Suomessakin olen ostanut eräitäkin pöytäliinoja ja pellavapyyhkeitä, pessyt, silittänyt ja/tai mankeloinut ne, ja ottanut käyttöön. Mikä sen ihanampi, vaikka kasvopyyhkeenä, kuin 'äidin' kutoma, käsin ompelema ja nimikoima pellavapyyhe.
Siinäkin mielessä ihmettelen asiaa, kun nuoret nykyään arvostavat käsitöitä, ja tekevät niitä itsekkin, että miksi ja kuka noita tekstiileitä raahaa kirppareille? Arvostammeko tällä hetkellä vain neulottuja ja virkattuja juttuja, ei tekstiileitä?

Voitaisiin perustaa sellainen 'Pelastakaa tekstiilit ryhtiliike', joka ostelisi arvotekstiilit pois kirppareilta ja ottaisi niitä niiden arvoille sopivaan käyttöön, tai ainakin säilyttäisi ne tuleville polville, jos se arvostus sieltä vielä nousisi.

Jo näiden hintakin kirppareilla kertoo siitä kuinka vähän niitä arvostetaan, taitaa olla halvinta kirpparikamaa.

Katsokaa, mitä aarteita, hinta 2.50€ koko kasa: kaksi pellavapyyhettä (50x70), kaksi suurta pellavapöytäliinaa (120x120), pieni kirjottu pöytäliina. Pesin ja silitin ja ovat mielestäni upeita.Yksityiskohta pikkuliinasta.
Ei, E A, kutoessaan, käsin ommellessaan ja merkatessaan tiennyt minne pyyhkeet vielä päätyisivätkään. Luulen, että olen pelastanut ne.
2 kommenttia:

  1. Hienoa, että otit talteen. Upeita käsitöitä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anonyymi.
    Kommentistasi päätellen olen jälleen 'törmännyt' yhteen samoin ajattelevaan. Hienoa!
    Eikö vain ole kauniita, sitä paitsi niistä suorastaan huokuu myös historia!

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.