9. joulukuuta 2011

Maitokauppa.


Tässä on meidän lähiostoskeskus. Ihan hyvä ruokakauppa, kukkakauppa,optikkoliike, kelloseppä, suutari, solarium ja niin edelleen. Ai niin, ja kirpputori, täältä pelastin nämä. Tänne on muutama sata metriä matkaa ja täällä käyn silloin tällöin. 'Suuremmat' ostokset käydään hakemassa auton kanssa Löunakeskuksesta tai Prismasta. Samanlaiset plussa- ja muut kortit ovat täällä käytössä kuten Suomessakin, ja joka kaupassa ja paikassa kassa muistaa niitä kysyä. Kun sanon: "ei ole", hän ystävällisesti neuvoo mistä voin saada sellaisen, vaan en ole halunnut.

Silmiin pistävää täällä on se, että näissä kaupoissa on henkilökuntaa ainakin tuplasti Suomeen verrattuna. Eräänä päivänä haimme 'mäkkäristä' ruokaa, odotellessa laskin tiskintakana häärivän seitsemän henkeä, vastaavassa paikassa kotomaassa olisi kaksi tai kolme.

Toinen asia johon olen kiinnittänyt huomion täällä on se, että täällä ei sellaista 'tuppukylää' olekaan missä ei ole kauppaa, se kyllä löytyy joka kylästä. Mielenkiinnosta käyn usein reissuillamme näissä kyläkaupoissa, siistejä ovat ja valikoima on todella runsas. En sitten tiedä jos niistä pitäisi ostaa oikein ruokatarvikkeita, lihaa tms.

Luin tänään netistä, että Pelkosenniemellä on pelko, että pankki loppuu, ja Savukoskelta lähtee viimeinenkin pankkiautomaatti.
Ja kaiken huippu oli se kun tänään komeili Hesari sivuilla, että kilometrikorvauksien veroetu kaavaillaan lopetettaviksi!?
Kuinka kannattaa esim. joidenkin tuntemieni pohjoisen naisten kulkea päivittäin jopa 220 kilometrin työmatkat, vielä kun kaikki tiedämme millaiset ovat hoitoalan palkat, kysyn vaan?
Diesel täällä on kalliimpaa kuin bensa, mutta ei se täällä menoa haittaa. Liikenne on aamuisin kahdeksan maissa ja illalla neljän-viiden välillä yhtä huisketta. Olen huomannut, että illalla jos lähtee liikkeelle se kannattaa tehdä vasta tuossa kuuden-seitsemän maissa. Kaupathan ovat auki pääosin yhteentoista, että kyllä ehtii.
Se onkin asia jota olen Suomessa aina ihmetellyt, nimittäin tuo kauppojen aukioloaikojen sääntely. Tekijöitä kyllä olisi, tiedän. Mistä lie kiikastaa, liekö sekin politiikkaa?Eikö ole hauska liikennemerkki, mutta realistinen, voihan tuossa risteyksessä noinkin käydä ja on varmasti käynytkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.